Workshops


Het verhaal dat je leeft ©

Het verhaal dat je leeft krijgt vorm aan de hand van ervaringsgerichte schrijfopdrachten. Je verhaal is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis.

Wat we in elkaar kunnen herkennen en erkennen: de verhalen waardoor we ons laten regeren, en het unieke persoonlijke verhaal.

Narratieve psychologie

De narratieve psychologie gaat ervan uit dat de mens wordt bepaald door het verhaal over zichzelf. 'Zichzelf' is daarbij te verstaan als een verzameling van gedachten, ideeën en gevoelens.

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen.

Zo kan je door jezelf de juiste vragen te stellen betekenisvolle ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. Je beweegt van het dominante verhaal naar het alternatieve verhaal.

Meer weten over het hoe en wat? Lees Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof.

Wat je kunt verwachten

We zijn relaxed bezig tijdens het schrijven. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten.

Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

Creatief reflectief

Deze schrijfcyclus (doorgaans 5 workshops) is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal.

Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

Ervaringen

“Ik heb geleerd om te durven schrijven wat ik voor me zie. Schrijf nu ook meer voor mezelf op wat me overkomt. Als ik dat teruglees, zie ik meer verbanden in mijn leven. Dat helpt me.” – Arlette K.

"Schrijven met Willem Jan is door de jaren een begrip geworden binnen het CvZ. Gevarieerde opdrachten, verrassende uitkomsten en een relaxte sfeer. Ik doe weer mee!” – Marijke B.

“Het is altijd maar weer genieten van je creatieve en deskundige leiding.” – Vera van S.

“Fantastisch om te ervaren hoe je met schrijven gaat zien wat je eigenlijk denkt.” – Joop van H.

“ . . . bedankt voor de intensieve boeiende bijeenkomst, met voor mij een helende schrijfervaring” – W.H.

"Het is altijd weer fijn om zo gezamenlijk de dingen op te schrijven die mij bezighouden. En zeker om te horen wat de anderen te delen hebben. Iedereen heeft een eigen stijl van schrijven. Zoals het de laatste tijd is gegaan, met jouw inbreng van gedichten, dat werkt voor mijn gevoel helemaal goed." - Clara van H.

Breinschrijven

Creatief schrijven als brainstormtool

  • Wat onder de waterlijn leeft naar boven halen.
  • Het onzichtbare zichtbaar maken.
  • Ideevorming spelenderwijs.

Resultaat: Je missie en visie op een A4'tje.

Op aanvraag en opmaat


De kracht van verhalen voor een mooiere wereld

In onze drukke en hectische wereld is het gemakkelijk om vast te komen zitten in de waan van de dag. We rennen van de ene afspraak naar de andere, zonder echt stil te staan bij wat er om ons heen gebeurt. Reflectie en bezinning kunnen echter een krachtige manier zijn om ons bewustzijn te vergroten en meer voldoening uit het leven te halen. In dit artikel kijken we naar hoe het delen van verhalen kan helpen bij dit proces, met als uiteindelijk doel een mooiere wereld.

Krachtige verhalen

Verhalen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in onze samenleving. Ze hebben het vermogen om emoties op te roepen, mensen te inspireren en tot actie aan te zetten. Door middel van verhalende elementen zoals personages, plotontwikkeling en thema's kunnen we complexe ideeën begrijpelijk maken en betekenis geven aan onze ervaringen.

Reflectie door storytelling

Het delen van persoonlijke verhalen stelt ons in staat om dieper na te denken over wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. Door onze ervaringen met anderen te delen, kunnen we nieuwe perspectieven krijgen op onze eigen situatie. Dit helpt ons niet alleen om onszelf beter te begrijpen, maar ook om empathie op te bouwen voor anderen.

Verbinding creëren

Wanneer we openhartig onze verhalen delen, ontstaat er een gevoel van verbondenheid. We realiseren ons dat we allemaal menselijk zijn en vergelijkbare uitdagingen en emoties ervaren. Deze verbinding kan leiden tot meer begrip, medeleven en solidariteit. Het creëert een gemeenschap waarin mensen elkaar steunen en inspireren.

Verandering teweegbrengen

Het delen van verhalen gaat echter niet alleen over reflectie en verbinding, maar ook over het creëren van verandering. Verhalen hebben het vermogen om de status quo uit te dagen, onrecht aan de kaak te stellen en nieuwe perspectieven te bieden. Ze kunnen mensen aanzetten tot actie en bijdragen aan een mooiere wereld.

Reflectie en bezinning zijn essentiële onderdelen van persoonlijke groei en het streven naar een mooiere wereld. Door middel van storytelling kunnen we deze processen verdiepen door onze ervaringen te delen, verbinding te creëren met anderen en verandering teweeg te brengen. Laten we de kracht van verhalen omarmen om bewustzijn te vergroten, empathie te stimuleren en samen te werken aan een mooiere toekomst voor ons allemaal.


Schrijven en levenskunst

Schrijven en levenskunst zijn nauw met elkaar verbonden. Schrijven is een manier om jezelf uit te drukken, je gedachten te ordenen, je gevoelens te delen, je creativiteit te stimuleren en je ervaringen te verwerken. Schrijven kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jezelf en de wereld om je heen, en om je persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen. Schrijven kan ook een bron van plezier, ontspanning en voldoening zijn.

Levenskunst is de kunst om goed en gelukkig te leven, ondanks de uitdagingen en moeilijkheden die je tegenkomt. Levenskunst gaat over het vinden van een balans tussen je behoeften, wensen, waarden en doelen, en het respecteren van jezelf en anderen. Levenskunst is ook het vermogen om te genieten van de kleine en grote dingen in het leven, en om dankbaar te zijn voor wat je hebt.

Schrijven kan je ondersteunen bij het beoefenen van levenskunst, door je een middel te geven om jezelf te uiten, te reflecteren, te leren en te groeien. Schrijven kan je ook helpen om je levenskunst te delen met anderen, door je verhalen, gedichten, essays, blogs of boeken te publiceren. Schrijven kan zo een bijdrage leveren aan je eigen welzijn en dat van de mensen om je heen.